25 жовт 2023 р.

Навички з тактичної медицини опановували учасники курсу з підготовки до національного спротиву

Оновлено: 7 груд 2023 р.

Цивільне населення продовжує проходити курс навчання з підготовки до національного спротиву, який проводять інструктора Добровольчого формування Ірпінської міської територіальної громади №1 та Муніципальної варти.

Навчальна програма охоплює широкий спектр тем, останнє ж заняття цілком було присвячене тактичній медицині. В умовах сьогодення вкрай важливо вміти правильно діяти та надавати першу допомогу – такі знання та навички повинен мати взагалі кожен українець, щоб зуміти врятувати себе та близьких. Вчасне надання першої домедичної допомоги зберігає життя поранених, а своєчасна евакуація запобігає повторному ураженню або зменшення кількості загиблих і постраждалих.

Курсанти ознайомились і відпрацьовували алгоритм MARCH в концепції TCCC (Tactical Combat Casualty Care). Алгоритм MARCH – це чітко визначені пріоритети і порядок дій надання допомоги в догоспітальній медицині на полю бою, який розрахований для всіх військовослужбовців (які не є медиками):

  • M (Massive bleeding) - Масивна кровотеча.

  • A (Airway Management) - Управління дихальними шляхами.

  • R (Respiration) - Дихання.

  • C (Circulation) - Циркуляція.

  • H (Hypothermia) - Гіпотермія.

Розглянуто кожен з перелічених модулів і практично відпрацьовано умовні ситуації (само і взаємо допомоги). Робота в парах і команді розвивала у курсантів уміння швидко ухвалювати рішення, координуватись та діяти швидко і злагоджено. Практична сторона тренінгу допомогла всім учасникам власноруч відчути той стан і емоції, під час яких людина усвідомлює, що від її дій та відповідальності залежить життя іншої людини.

Нагадаємо, що в рамках реалізації «Програми заходів національного спротиву» та з метою сприяння обороні України, у нашій громаді здійснюється безоплатне навчання цивільного населення по Програмі, затвердженій командуючим військ ТрО Збройних Сил України. Громадяни, які пройдуть повний курс навчання, по закінченню отримають відповідний сертифікат.