6 лист 2023 р.

Ірпінські сапери отримали від благодійниці підводний дрон

Відтепер Ірпінські сапери працюватимуть не лише на землі, а й під водою, очищуючи водойми нашої громади від вибухонебезпечних предметів за допомогою підводного дрону. Його переваги це можливість швидко опуститись на глибину, обстежувати дно не наражаючи на небезпеку водолазів.

Зібрати кошти та придбати дрон допомогла засновниця БФ “Арета”, ірпінчанка Оксана Машовець. У такий спосіб вона віддячила нашим саперам, які знешкодили міну на її подвір'ї. Chasing M2 Pro — підводний промисловий дрон з компактним корпусом з алюмінієвого сплаву. Оснащений 8 двигунами, ліхтарями потужністю в 4000 люмен, камерою в розширенні 4K зі стабілізацією зображення. Максимальна глибина занурення дрону – до 150 метрів.

Двоє наших саперів пройшли двухмісячний курс навчання за професією "Водолаз" у Київській морській школі Товариства сприяння обороні України. У структурі цього закладу діє найстаріший у країні навчально-тренувальний центр для підготовки водолазів за всіма категоріями та спеціальностями. Після проходження навчання Михайлу Лакею та Евгенію Котову було присвоєно кваліфікацію “Водолаз 3 класу І-ІІ групи спеціалізації робіт”.

Професія водолаза належить до професій з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці. Головним завданням водолаза при спуску є успішне виконання дорученого йому завдання з повною безпекою для його здоров'я. Для цього водолазу потрібні витримка, спокій і впевненість у справності водолазного спорядження. При спусках під воду людина виявляється в незвичному для нього водному середовищі.

Першим наші сапери планують очистити кар’єр СМУ, адже на власні очі бачили, як у водойму летіли снаряди. Щиро дякуємо Оксані Машовець за важливий подарунок, а Київській морській школі за підготовку наших водолазів!