top of page

Вінницька «Муніципальна поліція» поділилася досвідом з ірпінськими колегами

30 серпня відбулася робоча поїздка керівника «Муніципальної варти» Миколи Ковальчука до «Муніципальної поліції» Вінницької міської ради.


Микола Ковальчук:

– З 2013 року у Вінниці працює потужна структура, основними завданнями якої є: контроль за станом благоустрою і санітарним станом міста, охорона об’єктів комунальної власності, забезпечення публічного порядку, охорона водних об’єктів і атмосферного повітря (слідкують за станом довкілля), а також протидія несанкціонованій торгівлі та відео спостереження.


Для ведення відео-спостереження в 2017 році у Вінниці створений «Ситуаційний центр», до якого стікається інформація з 700 відеокамер, розташованих по місту. Принцип роботи системи безпеки у Вінниці побудований таким чином: там створена спеціальна служба, що називається «Цілодобова варта» – окремий відділ у складі Виконавчого комітету міської ради. Його завдання – це оперативне реагування на події, які відбуваються в місті: надзвичайні події; все, що стосується сфери ЖКХ – аварійні відключення, аварійні ситуації; робота закладів освіти, охорона громадського транспорту.


«Цілодобова варта» має цілодобову лінію зв’язку, що включає кілька каналів, де працюють одночасно 2-3 диспетчери, які приймають всю інформацію, що стосується життєзабезпечення міста. Диспетчери, крім телефонних дзвінків, приймають інформацію у Facebook, Telegram, WhatsApp. Після опрацювання передають інформацію у відповідні служби для вирішення проблеми. В «Цілодобовій варті» є прямий відео та телефонний контакт з усіма диспетчерськими пунктами всіх служб міста, (як комунальних, так і приватних) – ЖКХ, Водоканал, Міськгаз, Міськсвітло, і т.д.

«Цілодобова варта» контролює виконання відповідними службами ремонтних та інших робіт по заявкам у диспетчерську службу. А по вівторках на загальноміській апаратній нараді доповідає, які з проблем не закриті.


Структура КП «Муніципальна поліція» Вінницької МР, де працює близько 150 осіб, відрізняється від структури КП «Муніципальна варта» Ірпінської МР. Там діє «Ситуаційний центр», який запустили у минулому році. Він займає велике приміщення у міськраді, куди виводиться інформація з усіх 700 камер відео нагляду, (камери різноманітні – від найпростіших аналогових, поставлених 5-7 років тому до камер-роботів, які можуть рухатись і давати чітке зображення об’єкту на відстані до 1,5 кілометра).

«Фішка» цього «Ситуаційного центру» полягає в тому, що там знаходяться представники всіх служб, яким потрібен доступ до камер відео-спостереження: патрульної поліції, муніципальної поліції, рятівників та інших структур міста. У «Центрі» також знаходиться прес-секретар, який кожного дня у прямому ефірі місцевого телеканалу (аудиторія якого – більше 1 мільйона глядачів) інформує людей про незвичайні ситуації та їх вирішення. Тобто йде спільна робота комунальних служб, громадян, «Муніципальної поліції» по виявленню ДТП, порушення правил благоустрою та інших правопорушень. За допомогою відео камер швидко розкриваються кримінальні злочини. Були випадки, коли за день розкривалися від трьох до семи злочинів безпосередньо у «Ситуаційному центрі».

З 2017 року розвиток «Муніципальної поліції» йде шляхом переходу на технічні засоби, які забезпечують більшу ефективність роботи.


Ще одна «фішка» вінничан – десяток мобільних камер-ловушок, замаскованих під шпаківні, чи кущ омели, які передають інформацію on-lain. За допомогою таких камер нещодавно впіймали правопорушника, який вивозив сміття на машині до лісопосадки. Власник машини заплатив штраф по адмінпротоколу і був вимушений очистити лісосмугу не тільки від свого сміття, а й від чужого. Завдяки цим камерам «Муніципальна поліція» спільно із «Водоканалом» зловила кількох порушників, які вивозили з Вінниці нечистоти і виливали усе просто в поле в одному з районів, замість транспортування до очисних споруд.

Окрім того, «Муніципальна поліція» вже третій рік поспіль користується безпілотником «Фантом-2». Його застосовують зокрема для виявлення порушень у приватному секторі Вінниці: спалювання листя, забруднення територій чи викидання сміття у заборонених місцях.

Такі нововведення сприяють зменшенню кількості правопорушень.

Уцьому році вінницькі «муніципали» планують закупити ще й моторний катер для патрулювання на річці Південний Буг.

«Муніципальна поліція» у Вінниці фінансується виключно із місцевого бюджету програмно-цільовим методом. Між нашими службами є й багато спільного. Ірпінська «Муніципальна варта» розвивається тим же шляхом, робить послідовно ті ж кроки, що і «Муніципальна поліція» у Вінниці. У 2013 році, коли мером Вінниці був нинішній прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, він став ініціатором створення «Муніципальної поліції», до якої тепер їдуть переймати досвід з усієї України. Очолює «Муніципальну поліцію» Василь Олександрович Гайовик, полковник міліції у запасі.

Хочу подякувати Василю Олександровичу, а також його 1-му заступнику Олександру Сергійовичу Манзюку, заступнику Віталію Михайловичу Чигуру та начальнику відділу оперативного контролю (очільнику «Ситуаційного центру») Олегу Анатолійовичу Старжинському за теплий прийом та надання повної інформації про роботу вінницької «Муніципальної поліції».

Під час поїздки до Вінниці я дав інтерв’ю на місцевому FM-каналі: розповів, що приїхав переймати досвід роботи Вінницької «Муніципальної поліції», про роботу «Муніципальної варти» Ірпеня, яка створена 2 роки тому, поділився своїм баченням розвитку служби «Муніципальна варта» в нашій країні.

Вважаю, що три складові нашої роботи – інформація, фото й відео-фіксація та швидке реагування, у взаємодії приносять добрі плоди, допомагають підтримувати порядок та життєзабезпечення у місті.


Обрані новини
Нещодавні новини
Архів
bottom of page