top of page

Не паліть опале листя! Ви труїте себе та своїх дітей

Сезонні «палії» розводять вогнища з опалого листя прямо перед будинками, на вулицях, в житлових кварталах. Мешканці міста не можуть відчинити вікна помешкань або ж просто висушити випрані речі. Дорослі та діти змушені дихати цим димом. А найгірше те, що спалювання опалого листя несе чималу шкоду здоров’ю людини та природі.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бенз(а)пірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин. Дихання отруйними складовими диму призводить до ослаблення імунітету, генетичних змін, розвитку захворювань дихальних шляхів, різноманітних отруєнь організму.

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Окрім безпосередньої впливу на здоров’я людини, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз:

1. В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка. Їх здобич – попелиці, лишаються зимувати на стадії яйця на гілках. Спалюючи листя восени ми створюємо умови для розвитку попелиць навесні.

2. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів.

3. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт. При згорянні ж утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту.

Спалювання на території міста опалого листя, сухої рослинності, будь-яких промислових, будівельних та побутових відходів є правопорушенням.

Нормативно-правовий акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення – ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, п. п. 1.30 п. 1 р. 17 Правила благоустрою території міста Ірпеня Київської області.

Зазначені протиправні дії, згідно чинного законодавства України, тягнуть за собою адміністративну відповідальність, накладання та стягнення з порушників штрафів у розмірі від 340 грн. до 1700 грн.

Якщо ви стали свідком спалення листя у нашому місті, телефонуйте на «Гарячу лінію» Муніципальної варти: 60-400, 073-07-00-557.

Закликаємо мешканців Ірпеня не палити листя, гілля, сміття, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу, в якому живете Ви та Ваші родини!


Обрані новини
Нещодавні новини
Архів
bottom of page