top of page

Спалювання листя є надзвичайно шкідливим для здоров'я людей та екологічного стану!


Восени жителі нашого регіону традиційно починають прибирати сміття, опале листя і суху траву з городів, присадибних і дворових територій, та спалювати все це у вогнищах. Осінь в Ірпені поки що видається сухою, і, за вже сумною традицією, пропахлою димом. Не дивлячись на постійне інформування населення про шкоду, яку спалювання завдає навколишньому середовищу, атмосфері, та в першу чергу людському здоровью, багатьох жителів це мало хвилює. КП «Муніципальна варта» ІМР нагадує про заборону спалювання рослинних залишків! До Муніципальної варти в осінній період регулярно надходять скарги від людей з приводу паління листя. Інспекторами на дану проблему здійснюється цілодобове реагування у вигляді виїздів екіпажу на місце події, та складання протоколів про адміністративне правопорушення.

У випадку виявлення спалювання рослинних залишків потрібно повідомити про це на цілодобову «гарячу лінію» Муніципальної варти за телефонами: 📞(04597) 60-400 або 📱(073) 07-00-557. За вказаним мобільним номером ви можете повідомити про факти правопорушення з фото- та відео фіксацією за допомогою месенджерів Telegram, Viber, WhatsApp. Не будьте байдужими! Довідка Забруднення повітря від багаття з листями набагато сильніше, ніж від викидів автомобільного транспорту та промислових викидів. Як приклад, тонна тліючого листя виділяє близько 30 кг оксиду вуглецю, а година перебування близ багаття з опалого листя дорівнює 5-годинному знахожденню на автомагістралі. Через те що листя вбирають з атмосфери всі викиди, в диму від них міститься безліч токсичних сполук, при спалюванні листя виділяється навіть діоксин – одна з найбільш токсичних синтетичних сполук. В повітря разом з димом потрапляють пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, який здатний викликати у людини ракові захворювання. Подразнювальний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів неспроможний протистояти збудникам захворювань. Крім шкоди людському здоров'ю, спалювання рослинних залишків представляє також загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, руйнується і збіднюється ґрунтовий покрив, знищується насіння і коріння трав'янистих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

Не кажучи вже про зростання загрози лісових пожеж, загоряння житлових будинків, та можливість перекидання вогню на природні ділянки, як це неодноразово траплялось на заплаві річки Ірпінь. Куди тоді подіти листя?

  • Облаштувати компостну яму на власному подвір'ї.

  • Придбати пакети 120л, 180л в УЖКГ «ІРПІНЬ» з послугою їх вивозу. (Придбати їх можна за адресою: вул. Троїцька, 21. тел. 61-420, 61-564).

Зауважимо, що спалювання листя та сміття є порушенням українського законодавства, а саме:

  • Ст. 50 Конституції України;

  • Ст. 9 і 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»;

  • Ст. 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»;

  • Пп. 2 п. 1 р. 5 Правил благоустрою м. Ірпеня затвердженими рішенням сесії Ірпінської міської ради від 18.02.2016 № 575-8-VII ( зі змінами, згідно рішення Ірпінської міської ради від 18.05.2017 року № 2257-33-VII).

Поширте цю інформацію серед своїх знайомих!

Обрані новини
Нещодавні новини
Архів
bottom of page