top of page

Збережемо «Криничку» разом!


Фото надане інформаційним агенством ITV.

В Ірпені є унікальний природний куточок з цілющими властивостями води, який обов`язково потрібно зберегти для наступних поколінь. Довідка. «Крини́чка» — гідрологічний заказник місцевого значення площею 2 га, розташований в Ірпені між вулицями Глінки та Ново-Оскольська, який увійшов до складу природно-заповідного фонду України в 2013 році. Заказник охороняється як національне надбання, зі встановленням необхідних вимог охорони, відтворення, та використання природних ресурсів. Джерело та територія довколо нього є дуже популярним і затребуваним серед ірпінчан та гостей міста. Чому гідрологічний заказник важливо оберігати від надмірного антропогенного впливу? Це не просто джерело питної води, а пам’ятка природи, вік якої сягає часів Богдана Хмельницького. 100 років як «Криничка» є гордістю Ірпеня, цілющі властивості її води стали популяризуватися вже в 20-х роках минулого століття. Вода в криниці холодна, не має сторонніх присмаків та запахів, відповідає вимогам норм діючих стандартів за органолептичними, санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, не містить пестицидів та важких металів. Води стоку джерела утворюють невелику водойму, яка в посушливу пору року забезпечує водою невелику ділянку лісу цінних пород дерев, таких як граб, вільха, бук, з домішками дуба та сосни.


«Криничка» має велике природоохоронне, рекреаційне, естетичне та релігійне значення, проте не всі люди розуміють важливість збереження цього дорогоцінного джерела, та порушують заповідний режим. Шановні громадяни! Зверніть увагу, на території гідрологічного заказника забороняється:

- розведення вогнищ; - засмічення та забруднення території, влаштування сміттєзвалищ; - проїзд всіх видів траспорту пока дорогами загального користування, за винятком службового транспорту та протипожежної техніки, а також влаштування автостоянки автомобілів; - знищення або пошкодження інформаційно-охоронних, межових знаків та інформаційних щитів; - розорювання земель за винятком проведення протипожежних заходів; - надання ділянок під будівництво та оренду; - порушення грунтового покриву, гідрологічного режиму та меліоративні роботи; - рубки головного користування та прохідні рубки; - розробка корисних копалин; - порушення умов гніздування птахів та поселень звірів; - мисливство та натаскування собак; - використання природних ресурсів без встановлених та затверджених відповідно до чинного законодавства лімітів, та з порушенням умов і термінів їх використання; - будь-яка діяльність, що загрожує збереженню або призводить до деградації чи зміни первісного їх стану. Згідно статті 64 Закону України Про природно-заповідний фонд України, порушення законодавства України про природно-заповідний фонд тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну або кримінальну відповідальність.

Щоденно на даному об'єкті на порушників заповідного режиму інспектори Муніципальної варти складають декілька протоколів про адміністративні правопорушення. Відпочивайте з розумом! У випадку виявлення фактів порушення заповідного режиму потрібно повідомити про це на цілодобову «гарячу лінію» Муніципальної варти за телефонами: 📞 (04597) 60-400 або 📱 (073) 07-00-557. За вказаним мобільним номером ви можете повідомити про факти правопорушення з фото- та відео фіксацією за допомогою месенджерів Telegram та Viber. Не будьте байдужими! Просимо вас поширите цей допис, аби проінформувати максимальну кількість громадян!

Фото надане інформаційним агенством ITV.
Обрані новини
Нещодавні новини
Архів
bottom of page