top of page

Не паліть опале листя! Ви труїте себе та оточуючих


Питання якості атмосферного повітря є надзвичайно важливим для всього світу. Ця проблема актуальна і в Ірпені. Протягом кожної осені можна спостерігати “білий смог”, який складається з диму, туману та пилу, часто з їдким запахом. Основними причинами утворення смогу в нашому регіоні є спалювання опалого листя та сухої рослинності, вигорання великих площ торфовищ, та газові викидів легкових автомобілів. А осінні погодні умови (тумани, наявність приземних інверсій), в свою чергу, можуть сприяти накопиченню забруднювальних речовин та негативно впливати на стан здоров’я населення. Протягом останніх двух тижнів забруднення за показниками чадного газу та іншими перебуває у межах гранично допустимих концентрацій. Для моніторингу інформації про довкілля можемо порекомендувати додаток SaveEcoBot або ресурс AirVisual. Згідно даних Міністерство охорони здоров'я України, смог небезпечний тим, що:

  • Дим у повітрі може викликати головний біль, кашель, труднощі з диханням, подразнення очей, запалення слизової оболонку носа, гортані.

  • Забруднене повітря провокує серцево-судинні хвороби.

  • Смог може викликати хвороби дихальних шляхів, бронхіту, астми, пневмонії.

  • Токсичні речовини, що містяться в димі, сприяють розвитку алергії.

  • Забруднене повітря негативно впливає на когнітивні здібності, особливо у дітей і людей похилого віку.

  • Разом із листям та травою можуть горіти і солі важких металів, що осіли на рослинах.

  • Вдихання забрудненого повітря може збільшувати ризики під час вагітності, які матимуть наслідки для плоду: знижена вага при народженні, захворювання внутрішніх органів.

Всі ці проблеми можуть виникнути у вас по причині банального спалювання листя сусідами. Іноді вогнища настільки великі, що суцільна пелена диму накриває добру половину міста.

Муніципальна варта закликає відповідально ставитись до навколишнього середовища, власного та здоров’я інших містян, та не палити листя і сухостій. Попереджаємо, що на порушників будуть складені протоколи про адміністративні правопорушення (ст. 152 КУпАП, п.п. 1.30 Правил благоустрою м. Ірпеня). Ірпінчани хочуть дихати, а не задихатися!

У випадку виявлення спалювання листя та рослинних залишків потрібно повідомити про це на цілодобову «гарячу лінію» Муніципальної варти за телефонами: 📞(04597) 60-400 або 📱 (073) 07-00-557. За вказаним мобільним номером ви можете повідомити про факти правопорушення з фото- та відео фіксацією за допомогою месенджерів Telegram та Viber. Не будьте байдужими! Листя можна утилізувати, зробивши компостну яму на своєму подвір’ї, або придбати пакети 120л, 180л в УЖКГ «Ірпінь» з послугою їх вивозу (тел. 61-420, 61-564).

Обрані новини
Нещодавні новини
Архів
bottom of page