top of page

Щодо обмежень на період карантину для людей від 60 років - роз’яснення від Кабміну


Роз’яснення від Кабміну щодо обмежень на період карантину для людей від 60 років

Чи можна людям 60 років та більше виходити на вулицю?

✏️Люди від 60 років зараз мають перебувати вдома. Також вони мають утримуватися від контактів з іншими особами, окрім тих, з якими вони спільно проживають.

Люди поважного віку є в групі підвищеного ризику, відтак — потребують самоізоляції у визначеному ними місці. Згідно зі статистикою ВООЗ, 95% жертв коронавірусу в Європі були віком понад 60 років.

Якщо я самотня людина похилого віку, в якої немає можливості купити продукти та ліки. Що мені робити?

✏️Людям, що перебувають на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, дозволено відвідувати магазини, аптеки та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції. Вони так само мають дотримуватися масочного режиму та мати при собі посвідчення особи.

Крім того, у вас є можливість звернутися до Управління (відділу) соціального захисту населення за місцем проживання.

В Ірпені є волонтерська ініціатива "Не Будь Байдужим COVID-2019". Контактний телефон 098-123-50-66.

❓ Я пенсіонер. Як я зможу оплатити комунальні послуги?

✏️Оплатити житлово-комунальні послуги можна дистанційно — через існуючі онлайн сервіси.

Крім того, найближчими днями Урядом буде прийнято рішення щодо можливості оплати житлово-комунальних послуг через уповноважені банки та Укрпошту. Громадяни, які отримують пенсії та грошові допомоги через банківські установи, зможуть дистанційно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. Для цього вони мають зареєструється у системі дистанційного обслуговування або зателефонувати на «гарячу» лінію банку і надати інформацію про перелік ЖКП, які бажають оплатити дистанційно, та необхідні дані для оплати послуг з їх рахунків.

Одержувачі пенсій та грошових допомог також зможуть оплачувати житлово-комунальних послуги безпосередньо у листоноші під час отримання пенсії та грошової допомоги, або замовивши відповідну послугу, зокрема, телефоном.

❓Якщо мені більше 60 років, і в мене з’явились симптоми коронавірусної хвороби. Що мені робити?

✏️Якщо у вас є сімейний лікар — телефонуйте йому (номер телефону можна знайти в декларації, на сайті лікарні, або зателефонувати в реєстратуру своєї лікарні і запитати там).

Не йдіть до нього фізично і не сидіть в черзі на прийом. Якщо у вас висока температура, ускладнене дихання, кашель, інші симптоми, а до сімейного лікаря додзвонитися не виходить, або у вас не підписана декларація — викликайте швидку (103), або телефонуйте на «гарячу» лінію 1545 і залиште контактну інформацію про себе.

Там же вам дадуть пораду, якому лікарю з найближчої лікарні можна телефонувати.

Якщо мені більше 60 років, але я працюючий пенсіонер. Чи можу я ходити на роботу?

✏️Залишатися вдома мають усі особи, які досягли 60-річного віку. Виключення можуть бути в тому разі, якщо ви працюєте на підприємствах критичної інфраструктури та здійснюєте заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19 і не можете працювати віддалено. Тоді ви маєте неухильно дотримуватися рекомендацій по масочному режиму, соціальній дистанції в 1,5 метра, наявності посвідчення особи та посвідки з місця роботи. У всіх інших випадках ваш роботодавець має перевести вас у режим віддаленої роботи у визначеному вами місці самоізоляції або надати відпустку на період дії карантину.

Що таке об’єкти критичної інфраструктури?

✏️До об’єктів критичної інфраструктури можуть бути віднесені підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, які:

1) провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах;

2) надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема, у сферах централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров’я;

3) є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;

4) включені до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;

5) є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.

Тобто це всі ті структури державної, комунальної чи приватної форми власності, бездіяльність яких призведе до суттєвих втрат для життєдіяльності країни.

❓Як я захищений від звільнення, якщо мені більше 60 років?

✏️Відповідно до законодавства, звільнення у період дії карантину заборонено. Працівник може претендувати на відпустки — оплачувану або без збереження заробітної плати, або на дистанційну роботу. Якщо вас відправили у неоплачувану відпустку (простій), то держава планує оплачувати вам частину окладу на період карантину.

❓Якщо мені більше 60 років, чи можу я їздити на власному авто на дачу чи до іншого місця самоізоляції?

✏️Рекомендовано вибрати одне місце ізоляції і не змінювати його до 24 квітня. Однак, якщо ви вирішите разово поїхати на дачу приватним авто, бо вибрали саме її місцем ізоляції — ви можете це зробити.

Дотримуйтесь рекомендацій і будьте здорові!

 

Станом на 9 квітня Ірпінському регіоні загалом 103 повідомлення про підозру на COVID-19. Із них: 12 - підтверджених (5 - Ірпінь, 2 - Ворзель, 1 - Гостомель, 4 - Коцюбинське), 57 - не підтверджено, 34 - на дослідженні.


Обрані новини
Нещодавні новини
Архів
bottom of page