top of page

Встановлення розумних санкцій і невідворотність покарання є важливими елементами забезпечення правоп

Чинний Кодекс України про адміністративні правопорушення містить низку положень щодо відповідальності за порушення правил поводження з відходами. Це — забруднення земель відходами, пошкодження та засмічення лісу відходами, порушення вимог щодо операцій поводження з відходами, викидання сміття через вікна транспортних засобів, за борт річкового або маломірного судна та ін.

Проте чинне законодавство не містить окремої норми, яка б встановлювала покарання за засмічення територій населених пунктів, як це є в більшості європейських держав. На практиці такі дії караються за ст. 152 КУпАП, яка передбачає відповідальність за порушення державних стандартів, норм та правил у сфері благоустрою населених пунктів. Розмір штрафу — від 340 до 1360 гривень.

В Україні у більшості випадків розмір штрафів за поводження з відходами навряд чи стримує осіб від вчинення правопорушень. Разом із тим проблемою залишається також і непритягнення винних до відповідальності. Чимало людей дозволяють собі залишити сміття в лісі, спалити відходи у своєму ж дворі або викинути їх на узбіччі дороги, відчуваючи при цьому абсолютну безкарність. Причиною цього є низька екологічна свідомість, відсутність контролю з боку держави, а також брак інформування громадян про випадки притягнення до відповідальності за ті чи інші правопорушення.

Так, у Тернополі протягом останніх трьох років за засмічення території до відповідальності притягнуто 23 особи, в Ужгороді — 45 осіб, у Києві — 420, у Сумах — 140, у Миколаєві — 1454 особи, у Луцьку — 44, у Львові (за винятком одного району) — 781 особу, у Кропивницькому — 97 осіб.


Як карають за сміття за кордоном?

На противагу Україні, наприклад, у Польщі штрафи за недотримання законодавства про відходи є значно вищими. Так, за засмічення територій населених пунктів встановлюється покарання у вигляді штрафу в розмірі до 500 злотих (3500 грн) або догани; за неподання річних звітів про обсяги утворення відходів штраф становить 500 злотих (3500 грн), а змішування небезпечних відходів один з одним або з іншими відходами, збирання і переробка відходів без дозволу або з порушенням виданого дозволу, транспортування відходів без дозволу карається штрафом у розмірі від 1000 злотих (7000 грн) до 1 000 000 злотих (7 000 000 грн).


У Сінгапурі порушників, які вперше викинули у невстановленому місці дрібні предмети, такі як недопалки від сигарет або обгортки від солодощів, карають штрафом у розмірі $ 300 (7 950 грн). За викидання більш габаритних предметів, як-от пластикових пакетів чи обгорток від харчових продуктів, призначають штраф, який може досягати $ 1000 (26 500 грн) або покарання у вигляді 12 годин громадських робіт. Штраф за повторні правопорушення може досягати $ 5000. Так, за засмічення територій впродовж 2016 року в Сінгапурі притягнуто до відповідальності 31 000 осіб. Такі високі штрафи дозволили Сінгапуру досягти статусу найчистішого міста планети!


У Швейцарії діють нові правила, відповідно до яких штрафи за засмічення громадських місць сягають 300 швейцарських франків (8464 грн). Пропонується збільшити штраф за неналежне видалення побутових відходів у розмірі до 20 000 швейцарських франків (564 000 грн).


Обрані новини
Нещодавні новини
Архів
bottom of page