top of page

Муніципальна варта бореться з підпалювачами сухої рослинності на заплаві річки Ірпінь

27-го березня, близько о пів на третю годину дня, черговий муніципальної варти за допомогою міських камер відеоспостереження виявив пожежу на заплаві річки Ірпінь. Оперативно прибувши на першу частину ірпінської набережної, інспектори муніципальної варти стали свідками сумної картини – інша сторона річки була вкрита густим смердючим димом.

Поки інспектори добирались до місця займання, черговий муніципальної варти викликав ДСНС, та переглянув запис з встановленої на набережній камери відеоспостереження, визначив тих хто здійснив підпал і передав інспекторам інформацію про те як правопорушники виглядають. В цьому випадку виявилось, що підпал був учинений ненавмисно, хоча й від цього нікому не легше. Літня пара місцевих жителів планувала спалити прибрані залишки сухої рослинності на невеличкій ділянці свого городу, а закінчилось все це випаленою землею площею орієнтовно 2-х гектарів. І в цьому винен не вітер, а городники, які зачасту не усвідомлюють, до чого можуть призвести їх дії.

Щороку в екосистемах через людський фактор виникають пожежі внаслідок спалювання сухої рослинності, які завдають значної шкоди ґрунту, рослинному та тваринному світові і людині. Тривожні повідомлення про підпали сухої рослинності у заплаві річки Ірпінь зараз надходять до чергової частини муніципальної варти щоденно. Хоча такі дії і вважаються адміністративним правопорушенням, а інспектори МВ майже щодня складають на паліїв адмінпротоколи за ст. 152 КУпАП, громадяни продовжують це робити: хто за звичкою, а хтось просто не знає, куди подіти суху траву.

Що ж робити з травою і рослинністю? Потрібно не спалювати, а вчасно її скошувати і компостувати. Оскільки компост – це джерело окремих мікро- і мікроелементів та органічних сплолук. На природному пасовищі слід залишити траву і не перешкоджати природному ґрунтоутворенню.

Під час спалення гинуть рослини, тварини, комахи, бактерії і дріжджі, які живуть у ґрунті і беруть участь у його формуванні. Спалюється органіка, яка для ґрунту – все одно, що хребет для людини. Це своєрідна «подушка», через яку проходить повітря, просочується вода, а відновити структуру ґрунту дуже важко. При подібних випалюваннях, до речі, добре «виживають» бур’яни типу пирію, чию розгалужену й достатньо заглиблену кореневищну систему ніяким підпалом не «вбити». Якщо ви стали свідками підпалу сухої рослинності на території Ірпеня, телефонуйте на цілодобову «гарячу лінію» муніципальної варти: 📞(045 97) 60-400 📱 (073) 070-05-57. Велике прохання також робити фото і відео фіксацію осіб паліїв, це допоможе нашим інспекторам притягнути їх до відповідальності (надсилайте матеріали за допомогою месенджерів Telegram або Viber по вищезгаданому мобільному номеру).

PS. Хочемо виразити вдячність працівникам ДСНС – саме вони стоять між беззахисною природою і деякими особинами людського роду, що роблять підпали.

Гасіння вогню на заплавних луках має свою специфіку – далеко не всюди може пройти важка техніка, деякі місця є фактично не проїзними для важких пожежних машин, і трав’яний покрив здебільшого гасять вручну спеціальними «ляпалками» (це просто прямокутник міцної гуми на держаку, яким відбивають полум’я). Але коли є вітер, і особливо коли горить висока трава/очерет, цей спосіб малоефективний, а жар стоїть такий, що безпосередньо до вогню наблизитися майже неможливо. Вогонь розповсюджується так швидко, що починають горіти й ті ділянки, які були затушені ще хвилини потому. За змоги, до гасіння пожеж на заплаві долучається й группа реагування муніципальної варти, адже при охопленні полум'ям великих територій вогнеборцям просто не вистачає людського ресурсу.

Обрані новини
Нещодавні новини
Архів
bottom of page