top of page

Навчання добровольчого формування Ірпінської громади

Дрон облетів заданий сектор і повертається на місце старту з важливими даними. Лісосмуга перерита окопами і всіяна бліндажами. У народі назвали цю територію «Мордором», адже тут у лютому облаштували бойові позиції російські загарбники. Відомо, що в цьому місці дислокувалося більше десяти бойових диверсійно-розвідувальних груп ворога.

Учасник навчань: «Зараз ми, за легендою навчань, знайшли координати умовного противника, і туди буде відправлятися група для знешкодження».

Завдання з аеророзвідки успішно виконано. Керівник сектору оборони Бучанського району генерал-майор Данило Романенко та командир добровольчого формування «Ірпінь» Олександр Маркушин уже визначили стратегію і тактику подальших дій.


Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова, командир добровольчого формування громади: «Наше ДФТГ “Ірпінь” проводить навчання. Легенда навчань – тримати оборону, виявити противника, виявити важку техніку».

Навчені бойовим досвідом ірпінські захисники добре знають: на шляху штурмовиків не повинно бути смертоносних сюрпризів. І група саперів ретельно відпрацьовує завдання з розмінування сектора. Із собою мають усе необхідне – міношукачі, щупи, лопатки. Але часто доводиться працювати й голими руками – мовляв, такі предмети люблять ніжність.


Сапер (оглядає міну): «Протитанкова. Транспортна».

Протитанкова чи протипіхотна – для хлопців значення не має. Кажуть – щоб уберегти побратимів, треба вміти знешкодити кожну смертельну пастку.


Олександр Маркушин: «Весь наш підрозділ на сто відсотків бойовий. Це хлопці, які брали участь у бойових діях – у захисті нашого Ірпеня, нашої України. Тому їм, у принципі, все зрозуміло, і чогось нового для них нема. Я впевнений, що вони впораються на сто відсотків».


Бійці кажуть – хоча зараз і навчання, проте кожне завдання виконують із усією відповідальністю.


Надія Дроган, журналістка: «Яке зараз ваше головне завдання?»


Боєць добровольчого формування: «Тримати сектор».


Надія Дроган: «Скільки можете витримати на позиції?»


Боєць: «Скільки буде потрібно, стільки й будемо тримати».

А тим часом на протилежному флангові чути вибухи.


Учасник навчань: «Йде дослідження території. Потім будемо знати точніше. Усі разом не йдемо, тому що небезпечно».


З’ясувалося – хтось із штурмовиків «поранився» на розтяжці. Допоки прийдуть медики, боєць має самостійно застосувати турнікет, щоб зупинити кровотечу. Поранений – на евакуацію. А в інших ще багато і денних, і нічних відпрацювань. Вони триватимуть півтори доби.


Олександр Маркушин: «Виставляємо вечірні караули – охорону. Хлопці будуть займати позиції з тепловізорами й будуть дивитися, щоб уночі ніхто не підійшов до підрозділу. І, звичайно, ще буде нічний вихід усього підрозділу».


За словами Маркушина, тактичні навчання в польових умовах стануть регулярними для кожного взводу підрозділу. Детально відпрацьовуватимуть кожен навик, який знадобиться в реальних бойових діях.


Данило Романенко, генерал-майор, керівник сектору оборони Бучанського району: «Звичайно, такого, як 24 лютого, вже не буде. На той момент ми не очікували, що взагалі відбудеться напад із боку Білорусі. Тепер, якщо буде перетин державного кордону, то ми відразу будемо готові їх знищувати. Легкої прогулянки для них не буде, вони отримають найжорстокішу відсіч».


Обрані новини
Нещодавні новини
Архів
bottom of page