top of page

В Україні режим тиші

З 1 квітня в Україні розпочалася нерестова заборона на вилов риби. Термін заборони може діяти аж до 15 червня. В цей період вилов риби дозволяється виключно тільки з берега, тільки в межах населеного пункту в місцях, де немає природних нерестовищ, лише не забороненими знаряддями — вудкою/донкою з одним гачком або спінінгом, норми вилову — до 3 кг за добу на людину. Риболовлю в природних нерестовищах категорично заборонено. Місця, де можна і де заборонено рибалити і дати заборони на риболовлю на конкретній водоймі визначають територіальні управління рибоохорони.

За порушення правил рибальства в період нересту передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за незначне порушення правил рибальства передбачено попередження або накладення штрафу на громадян 34—170 гривень, на посадових осіб — 170—510 гривень; за грубе порушення правил рибальства (наприклад, рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел тощо) передбачено штраф 340—680 гривень із конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, на посадових осіб — 510—850 гривень з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення. Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачено кримінальну відповідальність — штраф 3400—6800 гривень або позбавлення волі на строк до 3 років із конфіскацією знарядь і засобів лову та незаконно добутих водних біоресурсів.

Ірпінська міська рада, «Муніципальна варта» Ірпінської міської ради закликає громадян бути відповідальними і дотримуватися правил рибальства. А також реагувати на факти браконьєрства. Якщо ви стали свідком правопорушення правил рибальства, виявили встановлені незаконні знаряддя лову просимо невідкладно робити фото і відеофіксацію, викликати Національну поліцію, повідомляти на цілодобову гарячу лінію Держрибагентства 0-800-50-52-50 або телефонуйте до чергової частини «Муніципальної варти» (04597) 60-400, надсилайте нам для реагування матеріали (073) 07-00-557 (Viber, WhatsApp, Telegram).

P.S. Громадським рибоохоронним патрулем на р. Бучанка було затримано громадянина під час вилову риби забороненими знаряддями лову і складено адміністративний протокол за ст. 85 КУпАП ч.3 «Порушення правил рибальства». Перший заступник Ірпінського міського голови Маркушин О.Г. підтвердив представникам громадськості про готовність Ірпінської міської ради допомагати в боротьбі з порушниками режиму тиші і долучатися до спільних рейдів разом з громадськістю, Національною поліцією, Муніципальною вартою.

Обрані новини
Нещодавні новини
Архів
bottom of page