top of page

Неймовірна Рось. Фото з 5-ти денного сплаву працівників муніципальної варти

Рось – дивовижно красива річка, яка є правою притокою Дніпра. Протікає вона по Київській області та по Черкаській області та впадає в Канівському районі в Дніпро. Безумовно, ця мальовнича річка приваблива для туристів. Колектив муніципальної варти частину своєї відпустки вирішив присвятити активному відпочинку – 5-ти денному сплаву на катамарані по Росі. Дякуємо Дмитру Фішеру, засновнику туристичного клубу активного відпочинку на воді «Hokatamaran» за надувний катамаран з гарними ходовими властивостями!


Основні локації, через які проходив наш маршрут: Богуслав –одне з найдавніших міст Укра­їни, смт. Стеблів – батьківщина українського письменника Івана Нечуя-Левицького, та самобутнє місто Корсунь-Шевченківський. Іван Нечуй-Левицький у своїй автобіографії писав: «Серед самого Стеблева Рось зігнулася коліном; обидва її береги обставлені скелями, неначе стінами; заздоровим скелистим островом, на схід сонця од Стеблева шумить Шум на порогах, де між двома високими скелистими берегами вся Рось закидана здоровим камінням та помережана острівцями з самого каміння. Куди не повернеш очима; скрізь видно чудові та все інші картини, неначе в панорамі».

Рось справедливо вважається однією з найбільш різноликих річок України! Вона має різні окраси — по маршруту ми бачили річку закуту у скелі та величезні камені (оголення граніту, котрі утворювали живописний кар’єр), так і заболочені ділянки із широкою зарослою очеретом заплавою. В очереті біля берегів нереститься риба, а водоплавні птахи вигодовують пташенят. Хоча водойма, як і в більшості річок України брудна (хоча не всюди, траплялись ділянки і з кришталево чистою водою), але флора і фауна значна. На річці побудовані 2 ГЕС: Стеблівська та Корсунь-Шевченківська, які ще й виконують роль прекрасного видового майданчика.

Найпоширеніша версія, що назва держави Русь, Київська Русь, походить від назви конкретної річки, а саме Росі. З давніх давен долина Росі мала особливу енергію. Люди постійно тяглися сюди, до чистої води, до родючих земель, до густих заплавних лісів. Нехай війна за війною, повстання за повстанням виганяли звідси населення, але люди все рівно поверталися. В Україні не знайдеться жодного іншого такого історично значущого регіону, як долина Росі. Не можемо не поділитися з вами фотографіями краєвидів нашої прекрасної країни, які були зроблені працівниками «Муніципальної варти» Ірпінської міської ради під час 5-ти денного сплаву річкою Рось. Всі фото будуть в альбомі нашої групи в Фейсбуці, а ось деякі з них для прикладу:

Обрані новини
Нещодавні новини
Архів
bottom of page